Kleine wereld
PoëzieCentrum, 2023
Tweede prijs bij FintroPrijs Nederlandstalige literatuur 2023
In Kleine wereld volg je Mattijs Deraedt op een poëtische reis door zijn directe omgeving. Hij graaft naar de onzichtbare lagen onder de dingen en ontdekt dat er in het alledaagse mysteries schuilgaan. Op een zintuiglijke manier reflecteert hij over de relatie tussen mens en dier, de voedingsindustrie en leven in de stad. In een taal die mag zingen en kronkelen laat hij verleden en heden in elkaar overvloeien en toont hij dat er in het kleine vaak iets groots te wachten ligt.
Snijd het kroontje van de stad en kijk
naar binnen, recht in dat rode klokhuis.
Wie woont daar tussen pilaren van vruchtvlees?
Wie zingt een lied en wie roept je naam?
Welkom. Eerst je vingertoppen over de daktuin,
dan je arm en je hele lijf. Je ligt nu in het midden
van de vergeetplaats en kinderen suizen voorbij.
Recensies
Awater
“Deraedt munt uit in originele vergelijkingen en inventieve associaties.”
Over de afdeling ‘Keuken’: “De wil van de ik-figuur komt daarmee op wrede wijze in botsing als hij groenten hakt, snijdt en kerft, waarbij Deraedt zich uitleeft in het op meesterlijke wijze vermelden van details. Een symbiose tussen mens en natuur lijkt nog ver weg.”
MappaLibri
"Deraedt is meesterlijk in het vinden van haast surreële metaforen die bij nader toezien onze blik op het dagelijkse verandert.”
“Zijn ‘kleine wereld’ is immers een microkosmos van het hele universum. Dat komt grotendeels door de eigenzinnige waarneming van de auteur, die in ieder detail een aanleiding ziet om zijn verbeelding te activeren.”
de lage landen
“Deraedt doet de lezer een onversneden plezier door zijn omgeving, zijn kleine wereld, open te breken en daarin een grenzeloos heelal te onthullen dat barst van het leven.”
“De gedichten hebben af en toe (…) ondanks de confronterende realiteit iets onverwacht hoopvols: een frisse, en in het huidige dichterslandschap vrij unieke kwaliteit.”
In de pers
Recensie Trouw
“Wat vooral raakt is de openheid en de sensitiviteit in deze poëzie, die doordrongen is van het besef: ‘Wij zijn echo’s van echo’s van mannen.”
“Al vertellend, snijdt hij grote thema’s aan: identiteit, sterfelijkheid. En tegelijk is dit ook een debuut over een jongen die dichter wordt. Dat is hij, Deraedt kan beeldend schrijven.”
Recensie De Standaard
“Mattijs Deraedt schreef een zeer prikkelend poëziedebuut. Hij durft het aan zijn positie als mannelijke twintiger te thematiseren.”
“De Nederlandstalige poëzie over mannelijkheid is sterk experimenteel, intellectualistisch of conceptueel van aard en dus bedient ze uiteindelijk vooral lezers die er toch al van overtuigd waren hoe problematisch het patriarchaat is. Wat dat betreft is het werk van Deraedt een zeer welkome en verfrissende toevoeging.”
Groen Gebladerte
Voor de podcast Groen Gebladerte van Radio 1 en Lang Zullen We Lezen ging ik in gesprek met Tom De Cock. Je komt meer te weten over mijn debuut en mijn favoriete boeken.